Placering av gardin - Shoppa heminredning online på jotex.se
Varukorg
STEG 2 - ALLT OM GARDINER

Placering

Gardiner upphängda enligt konstens alla regler kommer göra underverk för hela rummet. Här är nio tips på hur du får dina gardiner att nå full potential.

TIPS 1

Häng gardinerna högt!


Maxa takhöjden och skapa rymd genom att hänga gardinerna högt. Om du har en gardinskena kan du sätta gardinerna i taket. Använder du en gardinstång så sätter du den så nära taket som möjligt. Tänk på att en stor ändknopp tar plats så mät att den får plats innan du börjar borra.

TIPS 2

Mer ljus


Vill du maximera ljusinsläppet kan du hänga gardinerna vid sidan om fönstret. Då skapar du en illusion av att fönstret är bredare än det är och rummet är lika ljust som tidigare. Häng gardinen 5 cm in på fönstret och låt resten av tyget vara på på sidorna. Du kan också välja en mer transparent gardin som ändå kan släppa igenom ljuset.

TIPS 3

Rätt längd


Låt gardinlängden sluta 1 cm ovanför golvet, alternativt vara 20 cm längre så att gardinen flödar ut på golvet.

TIPS 4

Mer än ett fönster


Har du många fönster finns det olika gardinlösningar att ta till. 1. Häng gardinerna enbart på sidorna av fönstren (Vilket är vanligast) 2. Häng även en gardin mellan fönstren, för att skapa en mer ombonad textil känsla. För denna upphängning, använd en lång gardinstång.

TIPS 5

Gardinens bredd


Välj dubbelt så mycket tyg som fönstret är brett är en bra regel att ta till. Om man köper färdiga gardinlängder så kan ibland två längder på var sida fönster behövas. Rätt mängd textilier i proportion till fönstret ger en balanserad känsla.

TIPS 6

Fönster golv till tak


I modern arkitektur är det vanligt med stora glaspartier. En takskena är då en utmärkt lösning för att fixa loungekänslan.

TIPS 7

Annorlunda fönster


Många nya hus har trekanstfönster i kombination med ett rektangulärt fönster som går ner till golvet. Här är det fint att montera gardinen mellan de båda fönstermodellerna. (Tänk på att endast låta 10 cm av gardinen täcka fönstret på sidorna).

TIPS 8

Litet fönster


En gardinkappa ramar in ditt fönster, utan att ta bort allt solljus. Perfekt i ett köksfönster eller om du har små fönster. Montera kappan 5-7 cm ovanför fönstret, beroende på modell. Låt även kappan gå några centimeter utanför fönsterkanten, så att inte ljuset sipprar in från sidorna.

TIPS 9

Upphängning av hissgardin / roll up-gardin


Har du djupa fönsternischer är det fint att låta hissgardinen monteras i fönstret. Alternativt monteras gardinen c:a 10 cm ovanför fönstret (20 cm om du eftersträvar rymd). En tumregel är att låta gardinen täcka ca 2/5 av ditt fönster. Välj en hissgardin som är lika bred som ditt fönster inklusive fönsterfoder.

Lär dig mer om gardiner