Varukorg

En mjukare värld

Ända sedan starten 1963 har vi älskat att vara innovativa inom textil. Varför skulle vi agera annorlunda i miljöfrågor? Om en gardin kan vara en del av att förbättra världen, så är det en gardin du hittar på Jotex.

Vårt hållbarhetsarbete börjar långt innan produkten tillverkas och fortsätter långt efter att det har uppfyllt sitt ändamål. Hela vägen från att förbättra levnadsvillkoren för den enskilda bomullsodlaren till att bomullen produceras utan kemiska bekämpningsmedel och slutligen till att produkten återvinns eller blir en del i nya produkter.

Textilåtervinning

Vårt mål är att minimera vår resursförbrukning och mängden avfall, samtidigt som vi försöker hitta lösningar för att kunna återanvända och återvinna allt vi kan. Jotex samarbetar med Textiles for Recycling Initiative ” T4RI” för att hitta lösningar som kan förenkla samarbetet med olika aktörer inom textilåtervinning.
Defekta varor eller textil som av olika anledningar inte kunnat gå till försäljning har genom samarbete med Renewcell, Emmaus Björkås och Borås Idésömnad kunnat omvandlats till nya produkter eller som material för arbetsträning.
”I dag arbetar vi aktivt för en hållbar produktion och miljövänliga textilier ska vara tillgängliga och överkomliga för så många som möjligt.”

Jotex

Global organic textile standard

GOTS innebär att allt från odling, plockning, beredning och tillverkning av själva produkten är kontrollerad. Produkten är alltså ansvarsfullt producerad genom hela leverantörskedjan och arbetsvillkoren på odlingar och i fabriker är goda. ZACK är vårt största basprogram inom bädd som är GOTS-certifierat.

Ekologisk bomull

Vår ekologiska bomull är producerad utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och utan genmodifiering. Det är bättre för dig, din familj, miljön och för dem som arbetar på odlingarna.

Better Cotton Initiative

Vi samarbetar med Better Cotton Initiative, ”BCI” för att förbättra bomullsodlingen globalt. BCI arbetar för en mer effektiv användning av vatten och minimering av bekämpningsmedelsanvändning samtidigt som bomullsskördarna ökar. Man arbetar även för att förbättra sociala, ekonomiska och miljömässiga villkor för bomullsbönderna. Från och med 2017 är alla våra nya inköp inom bomullstextil i samarbete med BCI.
”Vi vill att du som kund ska känna dig stolt över ditt hem, inte bara för hur det ser ut utan även för hur de påverkar vår värld. Det är vad vårt hållbarhetsarbete handlar om.”

Jotex

WWF Earth Hour

Lördag 25 mars 2017 klockan 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under WWF Earth Hour. En viktig förutsättning för att bekämpa fattigdomen är att världens fattiga länder får bättre tillgång till långsiktigt hållbar, förnybar energi.

När vi släcker här under Earth Hour kan vi samtidigt tända både lampor och hopp på andra delar av jorden. Släck lampan under Earth Hour du också!

Tvätta och vårda dina textilier klimatsmart

FYLL TVÄTTMASKINEN
En halvfull tvättmaskin förbrukar nästan lika mycket energi som en full, fyll därför tvättmaskinen. Du sparar även vatten och tvättmedel genom att minska antalet tvättillfällen.

VÄLJ LÅG TEMPERATUR
Temperaturangivelserna på tvättetiketten är den högst rekommenderade temperaturen. Med dagens effektiva tvättmedel behöver man sällan tvätta med den högst tillåtna temperaturen, med undantag handdukar och sängkläder. Om du väljer att tvätta i 40°C istället för 60°C så minskar du energiförbrukningen nästan till hälften.

ANVÄND MILJÖMÄRKT TVÄTTMEDEL OCH DOSERA RÄTT
Välj ett miljömärkt tvättmedel som är skonsamt för miljön vid användning och framställning. Överdosering av tvättmedel leder inte till renare tvätt. För exakt dosering bör man ta hänsyn till vattnets hårdhet. I Sverige har de flesta hushåll mjukt vatten vilket innebär att det inte behövs så mycket tvättmedel. Om du är osäker på vattnets hårdhet där du bor kan du kontakta din kommun.

TORKTUMLA MINDRE
Låt tvätten självtorka så sparar du energi och undviker onödigt slitage på dina kläder. Genom att centrifugera kläderna ordentligt förkortas klädernas torktid.

TVÄTTA INTE I ONÖDAN
Ibland räcker det att kläderna luftas för att de ska bli uppfräschade.

"Vi vet att vi kan göra mer, det är just den vetskapen som driver oss till att ta ytterligare ansvar för produktion och miljö. Nästa steg på vår hållbara resa är att arbeta mer med återvunna material.”

Jotex
Filter Sortera på
Storlekar
Stil
Alla färger
  • Grå
  • Grön
  • Natur
  • Vit
Sortera på Relevans
11 träffar

Läs om hur Jotex engagerar sig i hållbarhetsfrågor och lär dig hur du också kan göra skillnad för natur och miljö.

ZACK dra-på-lakan - ekologisk

99SEK

ZACK påslakanset 2 delar - ekologisk

199SEK

ZACK volangsängkappa - ekologisk

179SEK

ZACK lakan - extra breda - ekologisk

189SEK

ZACK påslakanset 2 delar - ekologisk

199SEK

ENYA handduk 2-pack - ekologisk

129SEK

WALL OF DOGS påslakanset 2 delar - ekologisk

249SEK

KERSTIN dra-på-lakan 120x200 cm

229SEK

ZACK KIDS påslakanset 2 delar - ekologisk

99SEK

ENYA badlakan - ekologisk

179SEK

JENNY C påslakanset 2 delar

899SEK