Varukorg
HISTORIEN OM JOTEX

Det började med en gardin

1963

Historien börjar en jul för över 50 år sedan när Sven-Åke Johansson besökte sitt barndomshem i Gnosjö. Han skulle hjälpa sin mamma att byta gardiner till första advent, en tradition de haft i familjen sedan barnsben. Där och då föddes idén till att starta gardinspecialisten Jotex. Under hela sin uppväxt såg han hur härligt årstiderna växlade i fönstret och hur hemmet ändrade personlighet i takt med att man bytte gardiner. ”Alla har rätt att ett vackert och personligt hem och samtidigt ha pengar över till annat”.

Ett vackrare och personligare hem

Namnet Jotex tar Sven-Åke från sitt efternamn Johansson ”Jo” och ”tex” från ordet textil. För att få snurr på affärerna åker han själv runt och visar upp sitt sortiment; gardiner med mönster gjorda av egna designers och textilkonstnärer. Med sig har han sin katalog med olika mönsterbilder, färger och modeller. Katalogen som bara får lånas tillfälligt blir snabbt populär och lite som ett inredningsmagasin i trakten. I takt med att efterfrågan ökar, trycks fler och fler kataloger upp och det lilla postorderföretaget växer.

Affärerna blomstrar – dags för flytt

1970 går flyttlasset till Värnamo. Sortimentet utökas och med stilsäkra mönster och revolutionerande stryk- och mangelfria sängkläder ökar populariteten. Att erbjuda det där lilla extra; den där designen som ingen annan hade tänkt på, det där materialet som är lite annorlunda, den där detaljen som sticker ut. Att också ha prisvärda produkter som är enkla att beställa, blir en del av framgången. Tio år senare provar Jotex att bli en butikskedja, men inser snart att man kan hålla bättre priser utan fysiska butiker och satsar åter igen på postorder. 2009 landar vi i Sveriges textila mecka, Borås och blir en del av Ellos Group. Innan dess har vi även hunnit etablerat oss i Finland och Norge och trendspaningarna sker över hela världen, från Milano, till New York och i fjärran östern.

Från postorder till e-handel

1997 startar den första hemsidan och vi säger ”Hej då” till postorder. Det visar sig vara ett smart drag. Jotex grund vilar på personlig kontakt, enkelhet och prisvärda produkter (det där småländska) och det är något som fungerar extra bra på webben. Den nära kontakten med dig som kund är något som inspirerar oss till ständig utveckling.

Idag

Samtidigt som vi förvaltar vårt arv adderar vi alltid nya saker. Till exempel finns både möbler, belysning, dekoration och självklart gardiner i sortimentet. Vi är fortfarande det lilla och personliga företaget - idag med ett 20-tal anställda.
Sven-Åke var på många sätt långt före sin tid. Och hans förmåga att se möjligheter där ingen annan gjorde det inspirerar oss än i dag. ”Hemma” ska vara en plats där du trivs. Där du kan uttrycka din stil, vara dig själv och där dörren alltid står öppen för familj och vänner, oavsett om det är vardag eller fest. Därför har vi ett utbud som både är stort, brett och unikt. Men också som hela tiden byts ut och förnyas. Vi är så glada att just du hittat hit!